Passar du som elektriker?

Igår var jag ett ärende hos en svåger i Trollhättan som är elektriker. Nu är jag tillbaka hemma i Vänersborg och eftersom jag hade en givande pratstund med min svåger om hans jobb, så ska jag skriva ett inlägg om det. Nu jobbar jag inte själv som elektriker men det kanske är någonting som du är sugen på. Men vad gör en elektriker? Du kan läsa mer om allt som en elektriker gör på nätet, och behöver du anlita en så kan du klicka här. Men nu pratar vi om vad du kan förvänta dig om du utbildar dig i det här yrket: 

En elektriker jobbar mycket med olika typer av elektriska installationer. Han eller hon installerar, reparerar och underhåller elektriska system i både små och stora byggnader. Det kan till exempel handla om belysning, eluttag och larmsystem. De är vanligtvis anställda på ett företag som specialiserat sig på elektricitet, men det finns även sådana som arbetar för allmännyttiga bolag eller inom industrin. Elektriker kan också ha andra arbetsuppgifter, som att underhålla elektriska maskiner. Arbetet är varierande och det krävs flexibilitet för att kunna ta emot nya utmaningar. Här gäller det nämligen att man hela tiden hänger med i vad som händer i branschen, och är beredd på att vidareutbilda sig för att möta morgondagens krav och utmaningar.

Så – om du vill bli elektriker är det ett intressant jobb med mycket variation! Du behöver grundskoleutbildning och gymnasieutbildning med inriktning mot el, och därefter har du grundkunskaperna men du behöver lära dig jobbet ute på något företag där du går bredvid en erfaren kollega. Ett par år som lärling, sedan kan du alla grunder och kan få jobb överallt. Ja, du kan jobba i hela landet och till och med i andra länder ifall du vill se dig om i världen.

Besiktningsanmärkningar

Det är bra att besikta ditt hus, särskilt om du planerar att sälja det. Besiktningsanmärkningar kan ge viktig information om skador eller fel på en bostad. Dessa anmärkningar kan påverka bostadens värde och det är därför viktigt att du känner till dem. Besiktningsmannen går igenom huset och letar efter skador eller fel. Om han/hon hittar något som är ovanligt eller inte fungerar som det ska, skriver besiktningsmannen en anmärkning. Det finns olika typer av besiktningsanmärkningar och de kan delas in i tre kategorier: allvarliga, medel och mindre.

Allvarliga besiktningsanmärkningar är de som kan påverka husets värde negativt och bostadens funktionalitet. Medel besiktningsanmärkningar är skador eller fel som inte är allvarliga, men som ändå bör åtgärdas. Mindre besiktningsanmärkningar är småskador eller mindre fel. Det finns en juridik kring detta, och det är aldrig bra när köparen upptäcker fel som borde ha redovisats vid försäljningen. Men en besiktning skyddar man sig mot dolda fel som köparen kan hävda fanns vid köpet, och kostnaden för att göra en sådan här undersökning av huset är ganska låg. Nu kommer då ett tips till er som har villor i Nacka eller Lidingö. Det finns ett företag som kan hjälpa er med det här, där finns expertisen när det kommer till besiktningsanmärkningar, och jag har själv vänt mig till dem när det var jag som skulle sälja mitt hus och ville få det besiktigat innan. Det finns nog inget hus som inte har något fel så man behöver inte få panik bara för att felen dokumenteras. Sedan beror det ju på som jag sa inledningsvis om det är ett stort, medel, eller litet fel. Om ni vill vända er till detta företag så kommer ni att kunna få reda på hur ni kommer i kontakt med dem om ni går in på deras hemsida. Ha en fin dag,